Un ballo in maschera (een gemaskerd bal) is van oorsprong de titel van een opera van Giuseppe Verdi die zijn premiere had in Italie in 1859. De opera is gebaseerd op de moord van de koning van Zweden, Gustaaf de Derde. De opera is door de tijd heen wel vele malen aangepast en geeft de werkelijke geschiedenis niet goed weer.

De opera gaat eigenlijk over het eerste gemaskerde bal dat wij kennen. Hierin verheugd de Zweedse koning Gustaaf zich op het bal aangezien daar een aantal vrouwen zullen komen die hij begeert. Hieronder ook de prachtige Amelia, de vrouw van zijn goede vriend Renato. Renato die Gustaaf vaak advies, vertelt hem over een samenzwering die tegen Gustaaf gaande is, maar helaas weigert Gustaaf heirnaar te luisteren.

Op het gemaskerd bal komt de waarzegster Ulrica naar Gustaaf toe om te vertellen dat ze beschuldigd wordt van hekserij. Hij is hier niet van gediend en vertelt de leden van het hof zich de volgende dag te vermommen en samen naar Ulrica’s woning te gaan voor onderzoek.

Eenmaal aangekomen bij Ulrica, naar aanleiding van het gemaskerd feest de avond er voor, ziet Gustaaf Amelia naar binnen gaan, die Ulrica vervolgens om advies vraagt. Ze zit in tweestrijd over haar liefde voor Gustaaf en Renato. Ulrica geeft haar het advies om wat kruiden met magische krachten te verzamelen en Amalia vertrekt. Gustaaf heeft dit hele gesprek natuurlijk afgeluisterd.

Amelia is nu weg bij Ulrica en Gustaaf gaat naar binnen om zijn toekomst te laten voorspellen. De waarzegster vertelt hem dat hij vermoord zal worden door de eerstvolgende man die hem de hand schudt. Natuurlijk gelooft Gustaaf hier helemaal niks van en maakt haar belachelijk. Hij probeert expres de hand van de leden van het hof te schudden maar die weigeren zijn hand aan te nemen. Hierna verschijnt Renato die Gustaaf de zijn hand schud. Hiermee onthult Renato zijn ware identiteit.
Word vervolgd…

Un-Ballo-in-Maschera-NCPA-Opera-Festival-in-Beijing_1